Over ons

Geschiedenis Koningshof

Ontstaan van het familiebedrijf

Ruim 55 jaar geleden zijn opa en oma Kromhout gestart met de eerste bouwstenen van Koningshof.

Opa Jan Kromhout groeide op midden in het centrum van Rijnsburg in een boerengezin.

Oma Katalin Kromhout-Dobos is op 9 jarige leeftijd als weeskind vanuit Hongarije met de trein op 3 oktober 1923 naar Nederland gekomen. Na de oorlog werden er treinen vol oorlogskinderen naar het westen gehaald om aan te sterken en een nieuw thuis te geven. Zo kwam ze terecht bij de liefdevolle slagers familie Bram en Marie de Mooij in Rijnsburg. Hier hebben ze elkaar ontmoet en zijn gaan trouwen.

Het was de wens van Jan om te emigreren naar Australië of Canada, maar ze streken rond 1950 neer bij een boerderij in de Elsgeesterpolder in Rijnsburg. Jan werd boer in veeteelt en akkerbouw. Na jarenlang het boeren bestaan geleefd te hebben brak opeens het noodlot toe. Opa Jan kreeg een schop van een paard. Op zoek naar ander inkomen, zette hij zijn weilanden open voor kampeerders. Dat was het moment rond 1962 dat ‘camping Koningshof’ werd geboren. De hele familie werkte mee met het ontvangen van kampeergasten.

Tweede generatie

In 1972 ging de jongste zoon van de familie Kromhout Philip (Flip) na een jaar als uitwisselingsstudent in Amerika en zijn afstuderen van de Hotelschool op de camping aan de slag. In 1976 nam Flip het stokje officieel over van opa Jan en heeft ‘camping Koningshof’ ontwikkeld tot een internationaal 4,5 ster vakantiepark. Flip had een duidelijke visie. Zette zich in voor de Branchevereniging Recron, startte Gastvrije fietscampings en introduceerde Koningshof bij o.a. de Engelse Caravan clubs. Al snel werd Koningshof te klein en was Flip ook te vinden op het D’Olde Landschap in Drenthe, Camping Arnhem, Delftse Hout, Camping De Zuidduinen en De Noorduinen in Katwijk aan Zee.

Derde generatie

Het camping DNA zit ook bij de 3e generatie. Nu zwaaien dochter Penny en zoon Pim de scepter. Beiden zijn opgegroeid met het bedrijf. Na het voltooien van Penny’s studie aan de Hogeschool voor Toerisme en Pim’s studie aan de Hogere Hotelschool werken ze al jaren met veel plezier op het vakantiepark. In 2018 hebben we met het hele gezin een nieuw centrumgebouw gerealiseerd. Een mooie upgrade en een vernieuwende start om dit door te ontwikkelen over het gehele vakantiepark.
We kunnen met trots zeggen een prachtig familiebedrijf waarmee we ons onderscheiden door onze persoonlijke gastvrijheid en de vele faciliteiten die het vakantiepark biedt!